Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jakkolwiek również bajecznie wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w duszne dni.
Hibernowane kuleczki
Przepysznym, słodkim i dobrym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z godziwą porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub ewentualnie z mieszanki. Pobocznym pozytywem jest także to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezwykle łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu