Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych wariantów, jakie daje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. Pasta czyli makarony Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film