Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu wziętych na całym globie. Dzisiaj skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.
Idealna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że olśni ono głębią smaku i aromatu.